díky doprovodnému vzdělávacímu opatření – „ Ochutnávkovému koši“ v rámci projektu Mléko do škol.
Tohoto projektu se zúčastnili žáci 1. stupně – 1. – 5. ročníku naší školy dne 28. 1. 2025, kdy žáci ochutnali dodané produkty. Všechny mléčné výrobky ( bílý jogurt, tradiční islandský mléčný výrobek Skyr natur, tvaroh, plátkový sýr, Bobík mlíčko ochucené) jim velmi chutnaly. Názvy těchto mléčných výrobků jsme zakomponovali do různých aktivit – např. do myšlenkové mapy. Teoreticky jsme mléčné výrobky společně vyjmenovali , vysvětlili jsme si jednotlivé výrobní procesy, seznámili jsme se s pojmem probiotika – živé bakterie, důležitost jsme kladli také na nutriční hodnoty na kelímcích a vůbec na postavení mléčných výrobků a ovoce ve zdravém jídelníčku. Se žáky jsme vedli diskusi.
Mezi herními aktivitami jsme měli pexeso zdravé výživy a různé pracovní listy se zdravou výživou. Nejvíce se děti těšily na praktickou část, kde z těchto dodaných mléčných výrobků pod dětskýma rukama vznikaly různé pomazánky, jednohubky, mléčné poháry, dorty…. .
Celý tento projekt splnil u nás ve škole svůj účel a snad jsme i někoho motivovali ke konzumaci mléčných výrobků a ovoce.